Jelajah Masjid Dengan Fotografi

Alhamdulillah saya telah memulakan projek persendirian meneroka masjid-masjid di seluruh Malaysia. Projek ini sempena hampir setahun saya bersara.

Masjid adalah tempat beribadat umat Islam. Masjid juga menjadi tempat apa juga kegiatan agama dan kemasyarakatan. Jika di Tanah Suci Mekah dan Madinah ada masjid yang agong iaitu Masjidilharam, Masjid Nabawi, Masjid Qubah. Manakala Masjid Baitumaqdis adalah salah satu masjid yang agong.
Imam al-Nawawi mengatakan bahawa kelebihan solat di masjid al-Nabawi melebihi solat di masjid lain dengan seribu kali solat ganjaran yang diberikan melainkan solat di masjid al-Haram kerana ia melebihi seribu solat sebagaimana yang dijelaskan di dalam hadith. [Lihat: al-Minhaj Syarh Muslim, 163/9]
Di samping itu juga, kita dituntut untuk tidak menyusahkan diri dalam bermusafir melainkan pada tiga buah masjid sahaja iaitu masjid al-Haram, masjid al-Nabawi dan juga masjid al-Aqsa berdasarkan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari:
  • Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:
لاَ تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلَّا إِلَى ثَلاَثَةِ مَسَاجِدَ: المَسْجِدِ الحَرَامِ، وَمَسْجِدِ الرَّسُولِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَمَسْجِدِ الأَقْصَى
Maksudnya: “Janganlah kamu bersusah payah mengembara (atau bermusafir bagi tujuan ibadah) melainkan pada tiga buah masjid iaitu masjid al-Haram, masjid Rasulullah SAW dan juga masjid al-Aqsa”. [Riwayat al-Bukhari (1189)] - Petikan laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Saya mengambil kira ada masjid-masjid di negara kita dibangunkan oleh ulama para guru yang agong. Justeru dengan usaha saya yang amat kecil ini memungkinkan kita mencintai masjid.
Menurut statistik terkini (15 Syawal 1440/19 Jun 2019) yang dikeluarkan oleh JAKIM, terdapat Masjid: 6347,Surau: 18,305
Jadikan masjid tempat kita berjemaah dan bukan haya diperlukan ketika ada pernikahan atau kematian sahaja.
Jika kita inginkan pahala wakaf dinikmati diakhirat kelak berwakaflah kepada tabung-tabung wakaf yang ada di mana-mana masjid.
Doakan usaha kecil saya berjaya sebelum sampai akhir hayat. Jika tidak kesampaian saya berharap ia akan disambung oleh hamba Allah lain yang diberikan rahmat-Nya.


EDISI YANG SERING DIKEMASKINI

Ahad, 28 April 2019

Dari Taiping Ke Ipoh, Perak

27 dan 28 April 2019- Siri jelajah masjid saya teruskan untuk dua hari sekitar Taiping, Perak hingga ke Ipoh dengan menyusuri jalan lama sejauh 67.3 KM. Kemudian saya meneruskan perjalanan balik ke Bandar Baru Bangi, Selangor menggunakan Lebuhraya Plus.

Jalan Persekutuan yang saya gunakan dari Taiping ke Ipoh merupakan laluan yang digunakan oleh pemandu suatu masa dulu sebelum wujudnya Lebuhraya Plus. Saya pernah menggunakan laluan ini pada tahun 1980 dan 1989 ketika belum ada lebuhraya.  Jalan ini tidak asing lagi bagi pemandu yang gemar menggunakan jalan lama atau ketika musim perayaan kerana lebuhraya sesak. Saya pasti, jika musim durian di Perak laluan ini akan terdapat gerai-gerai menjual raja buah ini.

Laluan Taiping ke Kuala Kangsar dan Ipoh ini masih menjadi pilihan pengguna kenderaan kerana jalannya masih cantik. menariknya jika anda yang fobia dengan jalan berlaku dan bukit yang tinggi di kawasan Terowong Menora jalan ini adalah pilihan yang baik.

Oleh kerana saya menumpukan hanya merakam gambar masjid-masjid maka saya dapati di laluan ini terdapat begitu banyak masjid. Kebetulan saya mengarahkan ke Ipoh dan semua masjid berada di sebelah kiri. Ia amat mudah dan selamat bagi saya menghentikan kenderaaan.

Terdapat masjid yang telah dinaik taraf sesuai dengan keadaan semasa. Malah telah ada masjid lama yang diganti dengan masjid baharu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih

Susunan Makmum Ketika Solat Jemaah

Jangan biarkan ruang masjid kosong. Solat berjemaah adalah fardu kifayah boleh dilakukan di mana sahaja. Namun ia lebih afdal jika dila...